Úvod O nás Napsali o nás Střediskám volného času by již nemělo hrozit omezení

Střediskám volného času by již nemělo hrozit omezení

Region * Ačkoliv to ještě před dvěma týdny vypadalo na možné potíže s dalším provozem Středisek volného času, nakonec se podařilo vše obrátit a novela zákona již neobsahuje část o možnosti pořádat akce pouze ve školních dnech. Díky tomu by totiž právě Střediska volného času nemohly pořádat například letní tábory.

„Apelovala jsem na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, aby zvážilo připravovanou změnu vyhlášky o krajských normativech, která by měla významně ovlivnit činnost středisek volného času,“ uvedla senátorka Jaromíra Vítková, která v minulých dnech informovala o nelogickém plánu na omezení možností pro Střediska volného času. Ta by se dotkla pořádání táborů, ale i dalších využívaných akcí během víkendů nebo prázdnin. „Po mé intervenci dopisem na ministerstvo, informováním Výboru pro vzdělávání v Senátu a také díky připomínkám jednotlivých středisek se již jednotlivé sekce ministerstva sešly. Výsledkem jednání dle náměstka Kováře je zachování činností tak, jak jsou střediska zvyklá fungovat doposud,“ dodala.

Jednotlivá Střediska volného času si tak mohla alespoň v tomto ohledu oddechnout. „Vystartovali jsme celá republika a dávali k plánované změně připomínky. Snad je vše již v pořádku a zůstane to tak, jak má,“ doufá například ředitelka SVČ Boskovice Alena Staňková. „Vlastně by šla jedna vyhláška o naší činnosti proti druhé. Postrádalo by smysl omezit výuku jen na školní dny,“ poukázala. S výsledek připomínek jsou spokojeni také v SVČ Letovice. „Vše by naštěstí již mělo být vyřešeno. Pro nás by to znamenalo omezení přibližně poloviny naší činnosti. Postrádalo by to veškerou logiku. Ale ozvaly se takřka všechny kraje, takže je to snad na dobré cestě,“ říká ředitelka Ivona Kubíková.

Přestože v posledních týdnech byly Střediska volného času v rámci nouzového stavu zcela uzavřené, od pondělí 7. prosince se znovu mohly vrátit alespoň k omezenému provozu. „Tím, že jsme v rámci epidemie na třetím stupni, tak můžeme pořádat kroužky do deseti osob. Nepořádáme jen kroužky aikida nebo florbalu, protože v Boskovicích nejsou dosud otevřené tělocvičny. Ale jinak jsme obnovili například i taneční kroužky,“ přiblížila Staňková, která zatím nechce předjímat, jak dlouho tento stav vydrží, než dojde k dalšímu rozvolnění, případně opětovnému uzavření. „To nemůžeme nijak ovlivnit. Budeme zkrátka dodržovat všechno, co bude nutné k našemu provozu.“

Od pondělí se kroužky rozjely také v Letovicích. A nakonec od ministerstva přišlo také povolení na sportování bez roušek. „Sportování s rouškou postrádá smysl. Popravdě jsem ani nevěděla, jak se s tím vypořádat. Jak mám nutit děti nosit při sportu roušku proti svému svědomí. Sama běhám a cvičím jógu, tak vím, jak je to nepříjemné,“ říká Kubíková. Naštěstí i v tomto kroku nakonec dostala státní nařízení smysluplnější podobu.(Luke)